Ukoliko stanari nisu zadovoljni našim radom u prvih 90 dana, vraćamo novac - bez ikakvih pitanja!

Novi Zakon: klima uređaji - Šta nas čeka i gde ćemo s klimama?

Autor
Uroš Đaković
Objavljeno
17.6.2024
Vreme čitanja
🕝
7 minuta

Eto juna, eto leta, a sa njim i večita dilema "da li da se topim ili da uključim klimu???" Pored tog pitanja, možda vam je kroz mozak proletelo i pitanje "čekaj malo, šta bi sa onim Zakonom koji nalaže da sakrijem klimu sa spoljnog dela zgrade". Ko se seća, seća se, a ko se ne seća, eto malog podsetnika. Prošlog leta je trebalo da bude donešen Zakon. Klima uređaji bi trebali da budu sklonjeni sa vidnog polja ljudi koji vašu zgradu gledaju spolja. Kakav je epilog? 

Novi Zakon: klima uređaji - Šta nas čeka i gde ćemo s klimama?

Koja pravila se primenjuju dok čekamo usvajanje, da li za vlasnike zgrada postoje nove obaveze u planu i da li nam sledi uklanjanje spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju sa svih fasada ili će one koje ne vrše uticaj na neposredno okruženje biti pošteđene toga. 

Hajde da proverimo.

Šta zapravo kaže novi zakon: klima uređaji moraju da se sakriju

Dakle, da krenemo od početka. Novi zakon o planiranju i izgradnji, u stvari i nije nov. U skupštinskoj proceduri se nalazi Predlog izmene i dopune već postojećeg zakona, kojim se predviđa da spoljne jedinice klima uređaja više ne mogu da stoje gde god im padne na pamet, pardon, gde god nama padne na pamet.

Dakle, Zakon jasno definiše gde smeju, a gde ne smeju da se postave. Cilj je, naravno, da se zgrade ne ruže, a i da se sačuva sigurnost prolaznika.

I pre nego što bacite kamen na ovaj Zakon, hajde, priznajte, ko nije bar jednom mrmljao sebi u bradu kada je video fasadu zgrade prekrivenu klimama? Em je ružno, em vam u većini slučajeva kondenzacija kaplje na glavu dok šetate pored zgrada. E, pa, zakonodavci su odlučili da je dosta bilo. Novi propisi nalažu da se klima uređaji postavljaju na manje vidljiva mesta ili da se koriste posebne zaštitne konstrukcije koje će ih zakloniti od pogleda.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predviđa se da spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju budu instalirane na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje, te će morati da se instaliraju na način da ne budu vidljive sa fasada i da nemaju uticaj na neposredno okruženje. Zakon nalaže da se spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju uklone sa fasada i premeste na druge lokacije kao što su lođe, ravni krovovi, bočne ili zadnje fasade. Takođe, postavljanje klima uređaja mora da bude takvo da ne dovodi do oštećenja zgrade i ne ugrožava bezbednost građana.

Šta zapravo kaže novi zakon: klima uređaji moraju da se sakriju

Kazne i rokovi: Koliko nas to košta i koliko imamo vremena?

Naravno, nije zakonodavac ostao dužan ni po pitanju sankcija. Ako ne poštujete pravila, može vam se desiti da platite kaznu. Kazne nisu nimalo naivne – za fizička lica od 25.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica malo viša, pa i do 100.000 dinara, zavisno od težine prekršaja i broja jedinica koje imate. Dakle, da li ćemo po džepu? Definitivno.

I da, nije sve tako crno. Imajući u vidu da nije baš jednostavno ni jeftino pomeriti spoljne jedinice, zakon daje rok od 10 godina da se premeste  klima uređaji koji narušavaju izgled i ugrožavaju bezbednost. Dakle, svi mi koji koristimo ove urađaje za grejanje i hlađenje, imamo čitavu deceniju da se organizujemo, planiramo i na kraju izvedemo sve potrebne radove.

Treba još napomenuti da je rok malo drugačiji za druge kategorije. Recimo, rok za uklanjanje klima uređaja biće kraći za vlasnike zgrada javne namene i one koje se nalaze u granicama nepokretnih kulturnih dobara ili zaštićenoj okolini. Za vlasnike zgrada javne namene taj rok biće dve godine od dana stupanja zakona na snagu, dok će za vlasnike drugih objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara ili zaštićenoj okolini rok biti pet godina.

Kazne za ingorisanje zakona o klima uređajima

Gde smemo da postavimo klima uređaje?

Postavlja se pitanje gde sada smemo da postavljamo te klima uređaje? Prema novim propisima, klime će morati da se postave na krovovima zgrada, u dvorištima, na terasama, ali tako da ne budu vidljive s ulice. Naravno, kada kažem klime, mislim na spoljne jedinice, koje će morati da budu uklonjene sa fasada.

Takođe, mogu se postavljati na manje vidljive delove fasada, ali pod uslovom da budu pokrivene zaštitnim konstrukcijama ili maskama koje će ih sakriti od pogleda.

Energetski pasoši i efikasnost: Nova pravila

Osim fizičkog izgleda zgrada, novi zakon se bavi i energetskom efikasnošću. Da, dobro ste čuli. Sve zgrade će morati da poseduju energetski pasoš, dokument koji svedoči o energetskoj efikasnosti objekta. I pogađate, pravilno postavljene i efikasne klima jedinice igraju veliku ulogu u tome. Dakle, ne samo da treba da pomerimo klime, već moramo i da se pobrinemo da one budu što efikasnije kako bismo prošli test energetskog pasoša.

Rokovi za premeštanje klima uređaja - novi zakon klima uređaji

Šta kaže struka?

Struka je, kao i uvek, podeljena. Jedni kažu da je zakon odličan korak ka uređenju i lepšem izgledu naših gradova, dok drugi smatraju da je zakon preterano restriktivan i da će doneti mnogo problema vlasnicima stanova i poslovnih prostora. Jedno je sigurno, u narednim godinama ćemo videti kako će se situacija razvijati i koliko će ovaj zakon zaista doprineti unapređenju naših gradova.

Šta kaže Odluka o komunalnom redu za Beograd?

Da ne bude da smo do donošenja i stupanja Zakona na snagu u nekom vakuumu, svaka jedinica lokalne samouprave je ovlašćena da donese odluke i reguliše ova pitanja. Tako je, na primer, skupština grada Beograda Odlukom o komunalnom redu, i članovima 15 i 64b jasno regulisala ovo pitanje.

Prema ovoj Odluci, klima uređaji mogu se postavljati na spoljni deo zgrade samo pod određenim uslovima. Postojeći uređaji na uličnim delovima fasada moraju se premestiti na lođe, krovove, bočne ili zadnje fasade. Uređaji moraju biti postavljeni tako da ne oštećuju zgrade, ne ugrožavaju bezbednost građana i ne ispuštaju kondenzat na spoljne delove zgrada ili javne površine.

Za kulturno-istorijske zgrade, neophodna je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kršenje ovih propisa može rezultirati novčanom kaznom od 50.000 dinara za pravna lica.

Dakle, beograđani već moraju da vode računa gde postavljaju svoje klima uređaje kako bi izbegli potencijalne kazne.

Moj savet za kraj

Dakle, šta vam je činiti? Pre svega, ne paničite. Imamo dovoljno vremena da se prilagodimo novim propisima. Iskoristite taj period da se dobro informišete, isplanirate i na kraju izvedete potrebne promene. Ako ste u mogućnosti, konsultujte se sa stručnjacima koji će vam pomoći da nađete najbolje rešenje za vašu situaciju.

Ukoliko pak živite u Beogradu, sasvim je izvesno da ne morate da čekate novi Zakon. Klima uređaji će morati da se izmeste (ili zaklone) sa prednjeg dela zgrade i sa fasada i pre nego što ste planiraliI. Naravno, ne zaboravite da se redovno informišete o svim promenama i novim pravilima kako biste izbegli nepotrebne troškove i probleme.

Često postavljana pitanja

Šta je novi zakon o klima uređajima?

Novi zakon reguliše postavljanje spoljnih jedinica klima uređaja na fasadama zgrada, zabranjujući njihovo postavljanje na vidljivim mestima. Zakon je još uvek u proceduri i nije usvojen.

Koliko vremena imamo da prilagodimo naše klima uređaje novom zakonu?

Imamo rok od 10 godina da premestimo spoljne jedinice klima uređaja na manje vidljiva mesta ili da ih pokrijemo zaštitnim konstrukcijama.

Gde možemo da postavimo spoljne jedinice klima uređaja?

Možemo ih postavljati na krovovima zgrada, u dvorištima, na terasama, ili na manje vidljive delove fasada uz korišćenje zaštitnih konstrukcija.

Kakve su kazne za nepoštovanje zakona?

Kazne se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara, zavisno od prekršaja i u zavisnosti od toga da li ste pravno ili fizičko lice.

Šta su energetski pasoši i kako utiču na klima uređaje?

Energetski pasoši su dokumenti koji potvrđuju energetsku efikasnost zgrade. Pravilno postavljeni i efikasni klima uređaji doprinose boljoj oceni energetske efikasnosti.

Gde mogu da postavim klima uređaj?

Prema novom zakonu o planiranju i izgradnji, spoljna jedinica uređaja za klimatizaciju mora se ukloniti sa fasada zgrada i premestiti na manje vidljivo mesto. Mogu se postavljati na lođe, ravne krovove, bočne ili zadnje fasade zgrada, ali na način koji ne ugrožava bezbednost građana i ne dovodi do oštećenja zgrade. Takođe, postavljanje mora biti takvo da nema uticaj na neposredno okruženje i da se izbegne izlivanje kondenzata na spoljne delove zgrade ili javne površine.

Da li postoje posebni uslovi za kulturna dobra?

Da, za zgrade koje su utvrđene kao kulturna dobra ili se nalaze u granicama nepokretnih kulturnih dobara, neophodna je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Radovi na postavljanju klima uređaja u ovim područjima moraju se izvoditi u skladu sa uslovima koje izdaje nadležni zavod kako bi se sačuvala istorijska i kulturna vrednost objekata.

Da li postoji rok za izmeštanje spoljnih jedinica sistema klimatizacije na kulturnim dobrima?

Da, po zakonu, u roku od dve godine, spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje koje se nalaze u granicama nepokretnih kulurnih dobara i zaštite životne sredine moraju biti izmeštene u skladu sa propisima

Zainteresovani za ponudu?

Ostavite potrebne podatke, kolege će Vam proslediti ponudu najkasnije u roku od 2h od pristiglog zahteva.

Pošaljite upit