Ukoliko stanari nisu zadovoljni našim radom u prvih 90 dana, vraćamo novac - bez ikakvih pitanja!

Osiguranje zgrade: Šta je osiguranje stambenih zajednica?

Autor
Uroš Đaković
Objavljeno
2.8.2024
Vreme čitanja
🕝
7 minuta

Hej ti! Da, baš ti što trenutno čitaš ovo. Znaš li da osiguranje zgrade nije "samo još jedan trošak", već prava investicija u tvoj miran san i sigurnost? Ako ti ova tema zvuči kao da je suvoparno kao čajno pecivo, obećavam ti da ćemo je začiniti dobrim informacijama i napraviti što pitkijom.

Osiguranje zgrade: Šta je osiguranje stambenih zajednica?

Osiguranje zgrade iz ličnog ugla i odgovor na pitanje: Zašto?

Verovali ili ne, nekada je postojala kultura osiguranja kuća, stanova i zgrada. To je bilo sasvim normalno i niko od vlasnika nekretnina nije razmišljao da li mu treba ili ne treba. No vremena su se promenila, i nekako smo kroz ceo taj put smetnuli sa uma sigurnosni pojas koji može da nas sačuva od finansijskih poteškoća.

Zamislite da živite u zgradi koja je kao sveže pečen hleb - topla, udobna i mirisna. Ali šta se dešava kada taj hleb počne da se kruni? (A verujte, posle određenog perioda, svaki počne!) U slučaju zgrade, ta mrvica može da bude mnogo skuplja od onog hleba. Bez osiguranja, stanari se suočavaju sa nizom potencijalnih troškova:

  • Popravke krova: Ako oluja ošteti krov, troškovi popravke mogu iznositi hiljade evra, koje bi stanari morali zajednički da snose.
  • Zamena liftova: Popravka ili zamena liftova može biti izuzetno skupa, posebno u višespratnicama, i to može značiti značajan finansijski teret za sve stanare.
  • Sanacija poplava: U slučaju poplave, troškovi sanacije zajedničkih prostorija poput podruma mogu biti ogromni, uključujući troškove sušenja, čišćenja i popravki.
  • Odšteta trećim licima: Ako deo fasade padne i povredi prolaznika, stanari bi mogli biti pravno odgovorni za troškove lečenja i potencijalne tužbe, što može dovesti do ozbiljnih finansijskih problema.
  • Popravke instalacija: Vodovodne, elektro i druge instalacije u zgradi mogu zahtevati skupe popravke ili zamene, a bez osiguranja, svi troškovi padaju na stanare.

Ruku na srce, živimo u vremenu velikih promena (počev od klimatskih pa nadalje), te ukoliko zdravorazumski zaključujemo, osiguranje zgrade je prvo na što bismo trebali da uradimo.

Šta sve pokriva osiguranje zgrada? - Beohost

Koje rizike pokriva osiguranje zgrada?

Da ne zvučimo kao ptice zloslutnice, ali da li ste razmišljali o svim stvarima koje mogu poći po zlu - požar, poplava, oluja, pa čak i eksplozija (nadam se da ovo nikad nećeš doživeti). Srećom, osiguranje pokriva sve ove rizike i više od toga.

Ako voda iz instalacija počne da se izliva, ili ako oluja odnese deo krova (a u poslednje vreme nam nebo često izgleda kao Armagedon), osiguranje je tu da pokrije troškove popravke. Takođe pokriva odgovornost prema trećim licima - zamisli da deo fasade padne i povredi nekoga, osiguranje bi tada pokrilo troškove nastale štete​​.

Šta je osiguranje stambenih zajednica?

Osiguranje stambenih zajednica se odnosi na osiguranje zajedničkih delova zgrade, kao što su krov, fasada, liftovi, stepeništa i hodnici. Ova vrsta osiguranja je posebno važna jer zajednički delovi zgrade predstavljaju rizik za sve stanare.

Troškovi održavanja i popravke mogu biti značajni, a bez osiguranja, svi stanari bi morali zajednički da snose te troškove.

Osiguranje stambenih zajednica obezbeđuje da u slučaju oštećenja zajedničkih delova, osiguravajuće društvo pokrije troškove popravke, čime se olakšava finansijski teret stanara​.

Koji su rizici neosiguranja zgrade? - Beohost Blog

Stambene zajednice: Polisa osiguranja

Polisa osiguranja za stambene zajednice obuhvata sve zajedničke prostorije i delove zgrade. Ova polisa se može prilagoditi specifičnim potrebama zgrade, uzimajući u obzir starost zgrade, njenu veličinu i rizike koji su specifični za tu zgradu.

Pored osnovnih rizika kao što su požar, poplava i oluja, polisa može uključivati i dodatne rizike kao što su lom instalacija i odgovornost prema trećim licima. Osiguravajuće društvo nudi besplatne konsultacije i prilagođene ponude koje najbolje odgovaraju potrebama vaše zgrade.

Pravne aspekte osiguranja zgrada

Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020), održavanje zgrade i osiguranje njenih delova postaje sve važnije zbog odgovornosti koju stanari snose.

Prema članu 48 ovog zakona, stambena zajednica može da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima usled neodržavanja ili nepravilnog održavanja zgrade. Ovaj ugovor omogućava stambenoj zajednici da se zaštiti od potencijalnih pravnih posledica u slučaju štete, što znači da troškovi ne padaju direktno na stanare​​.

E sad, iako još nije obavezno, postavlja se pitanje zašto bi stanari zgrade to i uradili, odnosno, zašto bi osigurali zgradu od odgovornisti za štetu načinjenu trećim licima. Pa, iz prostog razloga što su, u slučaju da do toga dođe, upravo oni (odnosno Vi) pravno i finansijski odgovorni.

O tome govori član 69 istog zakona, koji predviđa da su vlasnici stanova i lokala odgovorni su za štetu koja potiče iz njihovih delova zgrade ako ne održavaju svoje prostore kako je propisano zakonom. Ako šteta nastane iz zajedničkih delova zgrade, odgovornost snosi stambena zajednica. Ako stambena zajednica ne nadoknadi štetu u roku, vlasnici stanova mogu biti supsidijarno odgovorni. Kada nije jasno da li šteta potiče iz posebnog ili zajedničkog dela zgrade, svi odgovaraju solidarno​.

S druge strane, profesionalni upravnik je odgovoran stambenoj zajednici ili vlasnicima stanova ako šteta nastane zbog njegovog propusta ili greške. On mora pažljivo obavljati svoje dužnosti kako bi sprečio nastanak štete i izbegao pravnu odgovornost​.

Iako se još od prošle godine govori o Izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koje će uvesti obavezno osiguranje od odgovornosti kada je u pitanju naknada štete za prouzrokovanu štetu od zajedničkog dela zgrade, do današnjeg dana, ove izmene još nisu usvojene.

Osiguranje zgrade - Primer visine štete

Iza Scene: Rad Stambenih Zajednica

Osiguranje zgrade ne završava se samo na polisanju papira. Upravnik zgrade ima ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i organizaciji sednica skupštine stanara. Ako je tvoj upravnik vredan kao pčelica, možeš biti siguran da će sve biti pod kontrolom. Ako ne, vreme je da se pokreneš i zatražiš promene. Sastanci su ključni za donošenje odluka o osiguranju i drugim važnim pitanjima, a obaveštavanje stanara o sastancima je obavezno, bilo putem oglasnih tabli ili elektronski​.

Koliko će me osiguranje koštati?

Da, da, znam. Pitate se, koliko će me to zadovoljstvo koštati? E pa, tačnu kalkulaciju nije baš najjednostavnije napravaiti s obzirom da cena osiguranja zavisi od više faktora, uključujući starost zgrade, broj stanova, ukupnu površinu zgrade, i specifične rizike koje polisa pokriva.

Faktori koji utiču na cenu osiguranja:

  1. Starost zgrade: Starije zgrade obično imaju veće premije zbog povećanog rizika od oštećenja.
  2. Broj stanova: Veći broj stanova može smanjiti cenu po stanu jer se rizik deli na više vlasnika.
  3. Ukupna površina: Veće zgrade imaju više zajedničkih delova koji zahtevaju osiguranje.
  4. Specifični rizici: Pokriće za požar, poplavu, oluju, zemljotres i odgovornost prema trećim licima povećava cenu.

Okvirna kalkulacija:

Prema dostupnim informacijama, prosečna cena osiguranja zgrade može biti oko 2-3 evra mesečno po stanu. Na primer, za zgradu sa 10 stanova, mesečna premija može iznositi između 20 i 30 evra, što godišnje iznosi 240 do 360 evra. Ove cene mogu varirati u zavisnosti od specifičnih potreba i rizika zgrade.

Faktori koji utiču na cenu osiguranja zgrade

Primer visine štete:

Ako deo fasade zgrade padne i povredi prolaznika, osiguranje može pokriti štetu do 15,000 evra po slučaju. Ovo je značajno jer stanari bez osiguranja mogu biti lično odgovorni za te troškove, što može dovesti do finansijskih poteškoća za celu stambenu zajednicu.

I šta zaključismo na kraju?

Na kraju zaključismo da je osiguranje zgrade kao čarobni štapić koji može da ti pomogne baš onda kada (i ako) zatreba. Nemoj biti onaj komšija koji misli da se ništa loše neće desiti, jer (zlu ne trebalo), uvek je dobro imati pojas za spasavanje, čak i kada plovimo po mirnom moru.

Nadam se da ti je ovaj tekst pomogao da shvatiš šta znači osiguranje zgrade i od kojih muka i finansijskih izdataka može da te spasi. Ako imaš pitanja ili želiš više informacija, slobodno nam se obrati. Mi smo tu da pružimo sve odgovore vezane za život u stambenim zajednicama.

Često postavljana pitanja

Šta sve pokriva osiguranje zgrada?

Osiguranje zgrada pokriva štete nastale na zajedničkim delovima zgrade kao što su krov, fasada, liftovi, stepeništa, hodnici, i podrumi. Takođe, pokriva štete usled prirodnih nepogoda (požar, poplava, oluja), kao i štete nastale zbog provale ili vandalizma. Pored toga, osiguranje može pokrivati odgovornost prema trećim licima za štete koje potiču od zgrade.

Koji su rizici neosiguranja zgrade?

Neosiguranje zgrade može dovesti do značajnih finansijskih troškova za stanare u slučaju štete na zajedničkim delovima zgrade. Bez osiguranja, troškove popravke krova, liftova, fasade ili štete usled poplava moraju snositi stanari. Takođe, postoji rizik od pravne odgovornosti ako se zbog neodržavanja zgrade povredi treće lice, što može rezultirati velikim troškovima odštete​.

Šta se dešava ako stanari ne plaćaju svoj deo za održavanje zgrade?

Ako jedan ili više stanara ne plaćaju svoj deo iznosa za održavanje zgrade, stambena zajednica može pred nadležnim sudom pokrenuti izvršni postupak na osnovu fakture. Sud donosi rešenje o izvršenju koje, radi naplate, sprovodi javni izvršitelj​.

Zainteresovani za ponudu?

Ostavite potrebne podatke, kolege će Vam proslediti ponudu najkasnije u roku od 2h od pristiglog zahteva.

Pošaljite upit