Ukoliko stanari nisu zadovoljni našim radom u prvih 90 dana, vraćamo novac - bez ikakvih pitanja!

Autor
Uroš Đaković
Objavljeno
30.8.2024
Vreme čitanja
🕝
11 minuta

Jeste li ikada zastali na trenutak i razmislili kako izgleda ulaz vaše stambene zgrade? Da li vam je palo na pamet koliko taj prvi utisak zapravo govori o vama i vašim komšijama? Verovali ili ne, ulaz u zgradu je poput naslovne strane knjige - on priča priču o ljudima koji žive unutra.

Zamislite scenario: pozvali ste prijatelje na večeru, oni dolaze prvi put kod vas, i ono što prvo vide je... zapušten, mračan hodnik sa oljuštenim zidovima i razbijenim poštanskim sandučićima. Nije baš najsjajniji početak večeri, zar ne?

Uređenje ulaza zgrade i hodnika zgrade - Beohost Blog

A šta je sa potencijalnim kupcima ili zakupcima stanova? Oni često donose odluku o kupovini ili iznajmljivanju pre nego što uopšte vide vaš stan, samo na osnovu tog prvog utiska: vašeg ulaznog hodnika. Nikada neću zaboraviti priču mog prijatelja koji je, tražeći stan za ćerku (budućeg beogradskog studenta) nabasao na zgradu sa metalnim vratima na ulazu. Ćerka nije htela ni da uđe, sa komentarom “ako je ulaz ovakav, kakav li je tek stan!”. Zvuči neverovatno, ali tako ljudski mozak funkcioniše - prvi utisak je često presudan.

Ali, ne brinite! Bez obzira da li je vaš ulaz trenutno nalik na scenografiju horor filma ili samo treba malo osveženja, zajedno ćemo proći kroz sve što treba da znate o uređenju ulaza zgrade. Od zakonskih obaveza (da, i to postoji!), preko feng šui principa, pa sve do praktičnih saveta kako da sa malim ulaganjima postignete veliki efekat.

Jeste li spremni da zajedno pretvorimo vaš ulaz u zgradu u prostor koji će vas i vaše goste dočekivati sa stilom? Hajde da krenemo u ovu uzbudljivu avanturu uređenja!

Zašto je važan privlačan ulaz u zgradu?

Hajde da malo dublje zaronimo u ovu temu. Zašto je, zapravo, toliko važno da ulaz u vašu zgradu izgleda privlačno? Evo nekoliko ključnih razloga:

  1. Prvi utisak je sve: Kao što smo već spomenuli, ulaz u zgradu je prva stvar koju ljudi vide. To je vaša "vizit karta", bilo da ste vlasnik stana ili zakupac. Lepo uređen ulaz govori da se stanari brinu o svom životnom prostoru.
  2. Vrednost nekretnine: Verovali ili ne, uređen ulaz može značajno uticati na vrednost vaših nekretnina. Potencijalni kupci ili zakupci često formiraju mišljenje o celoj zgradi na osnovu izgleda ulaza. Setite se samo priče o ćerki koja nije htela ni da uđe u zgradu zbog metalnih vrata!
  3. Sigurnost: Dobro osvetljen i održavan ulaz nije samo lepši, već i bezbedniji. On odvraća potencijalne provalnike i stvara osećaj sigurnosti za stanare.
  4. Takođe, ne zaboravite ni na prostor ispred zgrade - uređen prilaz, osvetljenje i zelenilo (drveća i žbunja) dodatno doprinose bezbednosti i estetici.
  5. Zajedništvo stanara: Rad na uređenju ulaza u stambenoj zgradi može biti odličan način da se povežete sa komšijama. To je zajednički projekat koji može stvoriti osećaj zajedništva i ponosa.
  6. Kvalitet života: Nemojte potceniti psihološki efekat koji lep ulaz ima na vas. Zamislite kako je lepo vratiti se kući kroz prijatan, uredan i lepo osvetljen prostor, umesto kroz mračan i zapušten hodnik.
  7. Energetska efikasnost: Dobro uređen ulaz često znači i bolje izolovana vrata i prozore, što može doprineti uštedi energije u celoj zgradi.
  8. Higijena: Uređen prostor se lakše održava čistim. A čist ulaz znači manje prljavštine koja se unosi u stanove.

Dakle, kao što vidite, uređenje ulaza zgrade nije samo estetsko pitanje. To je investicija u kvalitet života, sigurnost, vrednost nekretnine, pa čak i u odnose sa komšijama. A najbolje od svega? Ne mora da košta bogatstvo! U nastavku ćemo vam dati neke sjajne ideje kako da sa malim ulaganjima postignete velike efekte.

Ali pre toga, hajde da se pozabavimo nečim što mnogi zaboravljaju - zakonskim obavezama vezanim za ulaz zgrade. Jer, verovali ili ne, postoje stvari koje po zakonu moraju biti u vašem ulazu. Zaintrigirani? Čitajte dalje!

Zašto je važan privlačan ulaz u zgradu? - Beohost Blog

Šta zakon kaže? Obavezni elementi ulaza zgrade

Pre nego što zaronimo u detalje, važno je napomenuti da su ove obaveze propisane Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada (Službeni glasnik RS, br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon). Ovaj zakon je ključni dokument koji reguliše prava i obaveze vlasnika stanova i drugih posebnih delova zgrade, kao i održavanje i upravljanje zgradama.

A sada, dame i gospodo, dolazimo do dela koji možda zvuči suvoparno, ali verujte mi, može biti iznenađujuće zanimljiv (a bogami i koristan). Jeste li znali da postoje stvari koje po zakonu moraju biti u vašem ulazu? Da, dobro ste čuli! Hajde da zajedno zavirimo u pravne zavrzlame i otkrijemo šta to sve mora krasiti vaš ulaz:

  1. Kućni red: Ovo nije samo spisak dosadnih pravila koje niko ne čita. Po zakonu, svaka zgrada mora imati istaknut kućni red na vidljivom mestu u ulazu. I ne, to nije zato što zakonodavac misli da ste vi i vaše komšije nemirna deca koja ne znaju da se ponašaju. Ovo je tu da osigura miran i ugodan život svim stanarima.
  2. Protivpožarni aparat: Da, onaj crveni cilindar koji deluje kao da je tu oduvek. I bolje da jeste, jer je obavezan! Zamislite ga kao malog vatrogasnog heroja koji čuva vaš ulaz 24/7.
  3. Plan evakuacije: Ovo nije mapa za potragu za blagom, već plan koji može spasiti živote. Mora biti jasno istaknut i pokazivati najbliže izlaze u slučaju opasnosti.
  4. Obaveštenje o lift-u: Ako vaša zgrada ima lift (srećnici!), morate imati istaknuto obaveštenje o nosivosti lifta i uputstva za upotrebu. Jer, znate kako kažu - bolje sprečiti nego lečiti!
  5. Tabla sa brojevima stanova: Ovo nije tu samo da bi poštar lakše našao kome da dostavi pismo. To je zakonska obaveza i mora biti jasno vidljiva u ulazu.
  6. Poštanski sandučići: Svaki stan mora imati svoj poštanski sandučić u ulazu zgrade. I ne, kutija za cipele okačena o kvaku vašeg stana se ne računa!
  7. Osvetljenje: Ulaz mora biti adekvatno osvetljen. Ovo nije samo zato da biste lakše pronašli ključeve u džepu, već i zbog bezbednosti.
  8. Interfon: Ako zgrada ima interfon, on mora biti u funkciji. Ovo nije luksuz, već zakonska obaveza u mnogim slučajevima.

Vidite? Nije bilo tako strašno, zar ne? Ovi zakonski zahtevi nisu tu da vam otežaju život, već da ga učine sigurnijim i organizovanijim. Plus, sada imate sjajan izgovor da inicirate uređenje ulaza - "Ali komšija, zakon kaže..."

U sledećem delu, napustićemo svet paragrafa i članova zakona i zaroniti u nešto potpuno drugačije - svet harmonije i ravnoteže. Da, pogodili ste, pričaćemo o Feng Šuiju! Jeste li spremni da otkrijete kako drevna kineska mudrost može transformisati vaš ulaz? Ostanite uz nas!

Obavezni elementi ulaza zgrade - Beohost Blog

Feng Shui magija: Kako da vaš ulaz privuče pozitivnu energiju

Za sve one koji besomučno guglaju pravila Feng Shui, pokušavajući da dokuče koju boju da odaberu i šta da stave u sam ulaz, evo poglavlja koje će im biti interesantno. Dobrodošli u čarobni svet Feng Shui! Ako ste mislili da je ova drevna kineska veština rezervisana samo za unutrašnjost vašeg doma, prevarili ste se. Feng Shui može transformisati i ulaz vaše zgrade u pravi mali generator pozitivne energije. Spremni za malo istočnjačke mudrosti? Idemo!

  1. Boje koje privlače sreću: U Feng Shui, boja ulaznih vrata je izuzetno važna. Crvena boja se smatra najsrećnijom i privlači obilje. Ali ne brinite, ako vam se ne sviđa ideja o jarko crvenim vratima, i druge boje mogu doneti pozitivnu energiju:some text
    • Zelena: za rast i napredak
    • Plava: za smirenost i mir
    • Žuta: za veselje i optimizam
    • Ljubičasta: za luksuz i bogatstvo
  2. Osvetljenje je ključ: Feng Shui veruje da svetlost privlači pozitivnu energiju. Dobro osvetljen ulaz ne samo da je praktičan, već i poziva "či" energiju da slobodno teče. Razmislite o postavljanju lepih zidnih lampi ili visećeg lustera.
  3. Brojevi i simboli: U Feng Shui, neki brojevi se smatraju srećnijim od drugih. Broj 8 je posebno povoljan jer simbolizuje bogatstvo. Ako možete da utičete na numeraciju vaše zgrade, ovo je nešto o čemu vredi razmisliti!
  4. Biljke za život: Žive biljke unose vitalnost i svežinu u prostor. Postavite nekoliko izdržljivih biljaka u ulaz da biste privukli pozitivnu energiju. Samo pazite da ne blokiraju prolaz!
  5. Ogledala sa svrhom: Ogledala se u Feng Shui koriste za proširenje prostora i odbijanje negativne energije. Međutim, budite oprezni - ogledalo ne bi trebalo da bude direktno naspram ulaznih vrata jer može "odbiti" dobru energiju.
  6. Oblik je bitan: Prema Feng Shui, četvrtasti ili pravougaoni ulazi su najpovoljniji jer simbolizuju stabilnost. Ako je vaš ulaz drugačijeg oblika, ne brinite - možete koristiti boje ili nameštaj da vizuelno "ispravite" oblik.
  7. Urednost je pola zdravlja: U Feng Shui, nered blokira protok pozitivne energije. Održavajte ulaz čistim i urednim. Ovo nije samo dobra Feng Shui praksa, već i osnova higijene!
  8. Zvuk vetra: Male zvončiće ili zvona možete postaviti blizu ulaza. Njihov nežni zvuk se smatra privlačnim za pozitivnu energiju.
Feng Shui magija: Kako da vaš ulaz privuče pozitivnu energiju - Beohost Blog

Sada, pre nego što pojurite da ofarbate ulazna vrata u jarko crveno ili okačite zvončiće po celom hodniku, imajte na umu da je Feng Shui umetnost balansa. Cilj je stvoriti harmoničan prostor koji će biti prijatan svim stanarima.

I ne zaboravite - čak i ako niste veliki vernik u Feng Shui, mnogi od ovih saveta su jednostavno dobri principi dizajna. Ko zna, možda ćete primetiti da se osećate bolje svaki put kada uđete u zgradu. A ako neko od komšija pita zašto ste odjednom tako veseli, samo tajanstveno namignite i kažite: "Feng Shui, komšija, Feng Shui!"

U sledećem delu, vratićemo se na čvrsto tlo praktičnosti. Pripremite se za gomilu sjajnih ideja kako da sa malim ulaganjima postignete veliki efekat u uređenju vašeg ulaza. Ostanite sa nama!

Mali budžet, veliki efekat: Kako da preporodite ulaz vaše zgrade bez pražnjenja novčanika

Ako ste mislili da uređenje ulaza zgrade mora da košta kao renoviranje Belog dvora, imamo dobre vesti za vas! Uz malo kreativnosti i truda, možete napraviti čuda čak i sa skromnim budžetom. Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da transformišete vaš ulaz bez da vas to košta ruke i noge:

  1. Operacija "Farba sve": Nikad ne potcenjujte moć sveže boje! Ofarbajte zidove u svetlu, veselu nijansu da biste odmah osvežili prostor. Bonus savet: izaberite perivu boju za lakše održavanje.
  2. Osvetljenje za novu perspektivu: Zamenite stare sijalice LED sijalicama. Ne samo da će prostor izgledati svetlije i veće, već ćete i uštedeti na računima za struju. Win-win!
  3. Biljke su vaši prijatelji: Nekoliko izdržljivih biljaka u saksijama mogu uneti život u najsumorniji hodnik. Izaberite biljke koje ne zahtevaju puno svetla, poput zmajevog drveta ili filodendronа.
  4. Umetnost narodu: Organizujte malu izložbu sa radovima talentovanih stanara. Ili kupite nekoliko pristupačnih printova i uramite ih. Voila - imate galeriju u hodniku!
  5. Ogledalo, ogledalce: Veliko ogledalo može učiniti čuda za mali prostor. Ono će ne samo vizuelno proširiti hodnik, već će i udvostručiti efekat vašeg novog osvetljenja.
  6. Tepih dobrodošlice: Postavite lep, izdržljiv tepih na ulazu. On će ne samo ulepšati prostor, već i sprečiti unošenje prljavštine u zgradu.
  7. Poštanski sandučići - nova zvezda dizajna: Ofarbajte poštanske sandučiće u veselu boju ili ih ukrasite zanimljivim nalepnicama. Ko kaže da funkcionalnost ne može biti i lepa?
  8. DIY tabla za obaveštenja: Napravite atraktivnu tablu za obaveštenja koristeći plutu, magnetnu boju ili čak staru drvenu paletu. Praktično i šik!
  9. Sezonske dekoracije: Menjajte jednostavne dekoracije u skladu sa godišnjim dobima ili praznicima. Par ukrasa može potpuno promeniti atmosferu.
  10. Kreativno skladištenje: Dodajte nekoliko kukica ili malu policu za odlaganje kišobrana ili paketa. Funkcionalnost je uvek u modi!
  11. Aromaterapija u hodniku: Postavite difuzer sa eteričnim uljima da biste stvorili prijatan miris. Lavanda za smirenje ili limun za osveženje - vi birate!
  12. Igra senki: Koristite zanimljive abažure za lampe da biste stvorili prijatnu igru svetlosti i senke na zidovima.
  13. Reciklirajte sa stilom: Pretvorite stare predmete u unikatne komade. Stara merdevina može postati polica, a stari prozorski okvir - ogledalo.

Zapamtite, ključ je u detaljima. Čak i male promene mogu napraviti veliku razliku. I ne zaboravite - ovo je prilika da se povežete sa komšijama! Organizujte "dan uređenja" gde će svako doprineti prema svojim mogućnostima. Ko zna, možda otkrijete da vaš komšija sa trećeg sprata ima skriveni talenat za murale!

U sledećem delu, daćemo vam praktične savete kako da organizujete ceo ovaj poduhvat uređenja ulaza. Jer, kao što znamo, dobar plan je pola posla!

Kako organizovati uređenje ulaza zgrade - Beohost Blog

Sada kada ste puni ideja i entuzijazma, vreme je da zasučemo rukave i krenemo u akciju! Ali pre nego što zgrabite četku za farbanje ili krenete da naručujete biljke, hajde da vidimo kako da organizujete ceo ovaj poduhvat. Jer, kao što znamo, dobar plan je pola posla!

Formirajte "Tim za ulepšavanje":

  • Iznesite svoje predloge na skupštini stanara. Okupite grupu zainteresovanih stanara i obavestite profesionalnog upravnika o vašim ciljevima. Ne morate sami da nosite ceo teret!
  • Organizujte prvi sastanak gde ćete razmeniti ideje i postaviti ciljeve.
  • Podelite uloge prema interesovanjima i veštinama stanara.

Napravite plan i budžet:

  • Napišite listu svih željenih promena.
  • Procenite troškove za svaku stavku.
  • Odredite prioritete - šta mora da se uradi odmah, a šta može da sačeka.
  • Razmotrite mogućnosti finansiranja (fond zgrade, dobrovoljni prilozi, itd.).

Konsultujte se sa stručnjacima:

  • Za veće zahvate, konsultujte se sa profesionalnim upravnom, dizajnerom ili arhitektom.
  • Proverite da li su potrebne neke dozvole za planirane radove.

Uključite sve stanare:

  • Organizujte prezentaciju planova za sve stanare.
  • Budite otvoreni za sugestije i primedbe.
  • Glasajte o konačnom planu da biste imali podršku većine.

Napravite raspored radova:

  • Odredite datume za svaku fazu uređenja.
  • Vodite računa da radovi ne ometaju previše svakodnevni život stanara.

Nabavka materijala:

  • Istražite gde možete nabaviti potrebne materijale po najboljim cenama.
  • Razmotrite mogućnost grupne kupovine za dodatne popuste.

Dani za uređenje:

  • Organizujte "radnu akciju" gde će svi stanari moći da doprinesu.
  • Obezbedite osveženje za volontere - ništa ne motiviše kao dobra užina!

Dokumentujte proces:

  • Fotografišite "pre i posle" da biste videli napredak.
  • Ovo će biti korisno i za buduće projekte uređenja.

Proslavite uspeh:

  • Kada završite sa uređenjem, organizujte malo slavlje u novouređenom prostoru.
  • Ovo je odličan način da se zahvalite svima koji su učestvovali.

Održavajte i unapređujte:

  • Napravite plan redovnog održavanja novouređenog prostora.
  • Ohrabrite stanare da kontinuirano daju predloge za dalja poboljšanja.

Zapamtite, uređenje ulaza nije samo o estetici - to je prilika da izgradite bolju zajednicu u vašoj zgradi. Kroz ovaj proces, možete upoznati svoje komšije, razviti osećaj zajedništva i stvoriti prostor na koji ćete svi biti ponosni.

I na kraju, nemojte se obeshrabriti ako stvari ne idu savršeno glatko. Svaki veliki projekat ima svoje izazove. Ključ je u tome da ostanete pozitivni, fleksibilni i fokusirani na krajnji cilj - stvaranje lepšeg i prijatnijeg životnog prostora za sve.

Srećno u vašem poduhvatu uređenja! I ko zna, možda vaš ulaz postane nova Instagram senzacija u kraju.

Zainteresovani za ponudu?

Ostavite potrebne podatke, kolege će Vam proslediti ponudu najkasnije u roku od 2h od pristiglog zahteva.

Pošaljite upit